Kassai Műszaki Egyetem

Művészeti Kar Design Tanszék Vizuális Kommunikáció Stúdió

A Kassai Műszaki Egyetem Művészeti Kara Szlovákia egyik legfontosabb művészeti, oktatási és tudományos intézménye. A kelet-szlovák régió epicentruma hosszú ideje biztosít pedagógiai hátteret a jövő designereinek, művészeinek és építészeinek, s emellett több mint két évtizede támogatja az alkalmazott művészetek különböző kutatásait is. 

Az 1998 óta folyamatosan fejlődő és formálódó Design Tanszéken folyó oktatómunka rugalmasan tud alkalmazkodni a művészeti oktatás kortárs kívánalmaihoz. Jelenleg a Tanszék gyakorlati munkája négy különböző stúdióban zajlik, háromnak ezek közül fő fókusza a térbeli design, a negyedik pedig a vizuális kommunikációra specializálódik. A stúdiók így átfogó gyakorlati lehetőségeket biztosítanak a hallgatók számára. 

A Vizuális Kommunikáció Stúdió fókuszában a vizuális kódok és kortárs vizuális identitás számára alkalmas rendszerek létrehozása, s az offline és virtuális világokban létrejövő vizuális kommunikáció megvalósítása áll. Korunkban a vizuális kommunikáció módszerei állandóan változnak, mely folyamat nemcsak a technikai megvalósulást érinti, hanem a kifejezés módjait, jeleit és szimbólumait is. Ám van, ami nem változik: a kompozíció szabályai, a színekkel és tipográfiával kapcsolatos tudás szükségessége és az információs hierarchia fenntartása. A Vizuális Kommunikáció Stúdióban a hallgatók fokozatosan ismerkednek meg a vizuális kommunikáció aktuális, szélesebb kontextusával, és tanulnak meg együtt dolgozni a terület szakembereivel, közöttük szoftverfejlesztőkkel. Nagy hangsúlyt fektetünk a kreativitásra, s a kivitelezés unortodox módszereire, ám mindeközben fenntartjuk a magas művészeti szívvonalat és hatékonyságot, s tiszteletben tartjuk a szakmai és történelmi háttér és a tradíció által meghatározott szabályokat.